Theaterprijzen VSCD uitgesteld tot 2021

0

Podiumbranchevereniging VSCD heeft in overleg met festivals en jury’s besloten dit jaar geen theaterprijzen uit te reiken. Het coronavirus zorgt voor een abrupte, vroegtijdige beëindiging van theaterseizoen, wat een weloverwogen prijzenverdeling onmogelijk maakt. De uitreiking van de VSCD-prijzen is nu uitgesteld tot 2021.

Dit jaar geen winnaars van Neerlands Hoop, Louis/Theo d’Or, Gouden Zwaan en Gouden Krekels of een Poelifinario. Door de plotselinge uitbraak van het coronavirus werd het theaterseizoen compleet lamgelegd. Veel voorstellingen vonden geen doorgang en het zou volgens de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) dan ook niet terecht zijn op dit moment prijswinnaars aan te wijzen. Het maken van een goede, weloverwogen keuze is immers onmogelijk geworden.

Wél nominaties, VSCD-prijzen uitgesteld tot 2021

Ondanks het onafgeronde theaterseizoen besluiten de toneel- en dansjury wél nominaties bekend te maken gebaseerd op de voorstellingen tot februari/maart 2020. De genomineerden worden tijdens het Nederlands Theater Festival en de Nederlandse Dansdagen onthuld.

De overige jury’s (cabaret, jeugdtheater, klassieke muziek en mime) stellen het nomineren uit totdat ze alle voorstellingen hebben gezien. Zij maken de voorgedragen acts en gezelschappen in 2021 bekend.

Hoewel er dit jaar geen prijzen worden verdeeld, zijn de VSCD, jury’s en festivals van mening dat de prestaties van de podiumkunstenaars zeker niet onder stoelen of banken geschoven moeten worden. Ze zoeken nu een andere manier om de acts en gezelschappen alsnog te eren.

Share.