Nederlands Theater Festival dit jaar zowel live als online

0

Het Nederlands Theater Festival gaat dit jaar door, maar wel in een andere vorm. Door de coronacrisis vinden de meeste voorstellingen en festivals geen doorgang, maar daar heeft de organisatie wat op gevonden.

Het Nederlands Theater Festival 2020 zal zowel live als online te volgen zijn tussen 3 en 13 september. Je kunt dan genieten van de allerbeste voorstellingen die zijn geselecteerd door de Nederlandse Toneeljury.

1,5 meter samenleving ook in theater

Festivaldirecteur Jeffrey Meulman vertelt dat het essentiële live element steeds de boventoon zal voeren tijdens het crossmediale festival. Ook laat hij weten dat grotere producties veelal niet door zullen gaan aankomend theaterseizoen, omdat dit wegens de coronaregelgeving onmogelijk is. Tenslotte moeten ook theaters zich houden aan het nieuwe normaal in de 1,5 meter samenleving, en hierdoor worden deze grotere shows financieel onhaalbaar om door te laten gaan. ‘The show must go on, maar niet tegen elke prijs,’ aldus Meulman. Maar gelukkig blijven er nog kleinere producties over die wél in aangepaste vorm te vertonen zijn. Een selectie hiervan zal dan ook volop in de aandacht komen tijdens het Nationaal Theater Festival!

15 voorstellingen wél live te zien op Nationaal Theater Festival

Het festival laat weten dat ongeveer 15 producties in de zaal te zien zullen tijdens het festival. Deze zijn geschikt om in een 1,5 meter opstelling te gieten en worden zorgvuldig geselecteerd uit de officiële juryselectie, de selectie van de Wijkjury, de genomineerden voor de BNG Bank Theaterprijs, de Vlaamse selectie en de hoogtepunten uit het jeugdtheateraanbod van afgelopen seizoen.

Gala voor acteursprijzen

Op 3 september vindt de aftrap van het Nationaal Theater Festival plaats met het uitspreken van de jaarlijkse Staat van het Theater. Tijdens de laatste dag horen we van de Nederlandse Toneeljury wie de genomineerden zijn voor de acteursprijzen (periode mei 2019 tot maart 2020). De prijsuitreiking hiervan vindt plaats in 2021.

Kaartverkoop voorstellingen

De Nederlandse Toneeljury maakt eind juni bekend welke voorstellingen tot de Officiële Juryselectie behoren. Hierna start de kaartverkoop.

Bekijk hier een filmpje uit 2019, opgenomen in ITA (Internationaal Theater Amsterdam, de voormalige Stadsschouwburg).

Share.